Čiker MTB Maraton 2021

Čiker MTB maraton 2021 će startovati u nedelju 27.06.2021. godine. Maraton traje 10 dana i nema takmičarski karakter. Start maratona će biti iz Kraljeva, a cilj u Prijepolju. Na svojoj trasi maraton ce proći preko mnogih planina u Srbiji: Goč, Radočelo, Golija, Rogozna, Zlatar i Zlatibor, prolazeći pri tom kroz: Rašku, Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, N. Varoš, Zlatibor, Priboj i Prijepolje. Maraton će se, u najvećem delu, kretati makadamskim, šumskim i planinskim putevima. Povratak u Kraljevo će biti organizovan za 06.07.2021. godine.

Plan organizacije maratona po danima obuhvata:


26.06.2021. godine je predviđeno okupljanje učesnika maratona u Kraljevu. Obezbeđena je mogućnost noćenja u objektima. U popodnevnim časovima, u centru Kraljeva, na gradskom trgu, će se održati promocija maratona U večernjim časovima će se, u zgradi opštinske uprave, održati prigodan koktel za sve učesnike, predstavnike turističkih organizacija i goste.

27.06.2021. Start maratona će biti u 8h. Učesnici će se prvo popeti na planinu Goč, gde će na lokaciji ''Dobre vode'' imati dužu pauzu za užinu. Sa planine Goč, učesnici će se uputiti ka Studenoj planini, gde će preći prevoj ''Stojanac'' na oko 1100mnm. Sa prevoja Stojanac maratonci će se spustiiti preko sela Gokčanica do Ušča, odakle će se regionalnim putem popeti do Studenice, gde će biti prvo noćenje za učesnike.

28.06.2021. godine trasa maratona se, iz Studenice, preko Devića i Koritnika izlazi na regionalni put Raška – Golija, gde će se napraviti duža pauza za užinu učesnika. Nakon toga se, grebenima Golije, preko sela Bekovo i Deževe trasa spušta do Novog Pazara, gde će se i završiti drugi dan maratona.

29.06.2021. godine maraton će, od Novog Pazara, obroncima planione Rogozne, preko sela Leča Jablanica i Izrok, trasa se pruža do Tutina gde će biti organizovano treće prenoćište učesnika.

30.06.2021. godine trasa maratona će se od Tutina, na svom putu preko Pešterske visoravni, sela Dolovo, Leskova, Karajukića bunari i Raždaginja, spustiti u Sjenicu, gde će maratonci zanoćiti svoju četvrtu noć.

01.07.2021. godine, trasa se od Sjenice preko sela Ponorac, Boroviće i Bukovik, spušta do brane na sjeničkom jezeru, odakle se preko Akmačića produžava do Nove Varoši, gde će biti organizovano peto noćenje za maratonce.

02.07.2021. godine, trasa se preko grebena Radoinje spušta do Radoinjskog jezera, odakle prolazi kroz selo Ćose, zatim prelazi sa druge strane državnog puta koji vodi ka Zlatiboru, zatim dolazi do Borove glave, od koje se preko Vodica pa pored Ribničkog jezera spušta do centra Zlatibora, gde će maratonci zanoćiti šestu noć.

03.07.2021. trasa se penje pored Tornika, najvišeg vrha Zlatibora, do visine od oko 1300mnm, odakle se spušta do Manastira Uvac, gde se prelazi reka Uvac na 520mnm. Od manastira Uvac trasa se penje do prevoja na 1150mnm, odakle se grebenom spušta do Pribojske Banje gde će biti organizovano sedmo noćenje.

04.07.2021. trasa maratona će od Pribojske banje voditi kroz Priboj, zatim se preko Dobrilovića penje na Pribojsku Goleš, zatim se pruža grebenom Goleši, da bi se spustila do Zaluga i nadalje do Prijepolja i manastira Mileševa, konačne lokacije ''Čiker mtb maratona 2021''.

05.07.2021. maratonci imaju dan odmora, u toku kojeg će im biti ponuđen obilazak kulturno istoriskih spomenika tog kraja, kao i mogućnost obilaska Sopotnice ili neke druge atraktivne destinacije u tom području. U večernjim časovima, za sve učesnike i gooste, biće organizovan završni koktel.

06.07.2021. za učesnike maratona, koji to žele, i koji su se za to prijavili, biće organizovan povratak do Kraljeva, kao i prevoz njihovih bicikala i opreme. Dolazak u Kraljevo se očekuje u popodnevnim časovima.


Sponzori Maratona

Turističke organizacije