propozicije maratona:
 • Maraton nema takmičarski karakter.
 • Cilj maratona je promovisanje rekreativnog planinskog biciklizma, razvijanje turističkih potencijala vezanih za zemlje Zapadnog Balkana, uživanje u prirodi i druženje učesnika. Svaki dan je pažljivo osmišljen u smislu zahtevnosti, sadržaja koji su zastupljeni, kilometraže, profila staze i drugih bitnih parametara. Svaki učesnik ima dovoljno vremena da u okviru projektovane staze vozi sopstvenim tempom, bez pritiska koji je prisutan na takmičenjima.
 • Smeštaj i ishrana učesnika
 • Učesnici imaju više mogućnosti u vezi sa smeštajem i ishranom. Smeštaj je moguć u čvrstim objektima (hotel, planinarski dom, privatni smeštaj itd). Ishrana je u sopstvenom aranžmanu, hrana se može nositi sa sobom, pripremati u toku puta (na odmorištima, mestima za noćenje), kupovati u prolasku kroz mesta gde za to ima mogućnosti, ili u objektima u kojima su učesnici smešteni.
 • Noćenja će se obavljati na lokacijama koje su definisane i obezbedene od strane organizatora.
 • Za rezervaciju noćenja u čvrstim objektima potrebno je izvršiti izbor objekta za svaki pojedini dan i uplatiti avansno zbirni iznos do roka koji je određen propozicijama. Organizator će pribaviti ponude za raspoloživi smeštaj sa cenama i svaki učesnik mora elektronskim putem da popuni formu za objekat koji želi. Kada se rezervacija potvrdi, broj raspoloživih mesta se smanjuje za jedno, da bi se u svakom trenutku znao broj preostalih mesta. Ako su sva mesta u jednom objektu rezervisana, učesnik može da izabere neku od preostalih opcija.
 • Učesnici su dužni da, prilikom prijave za sam maraton, prihvate izjavu o prihvatanju definisanih pravila ponašanja, kao i klauzulu da učestvuju na ličnu odgovornost tj. da se organizator oslobađa odgovornosti za bilo kakve nepredvidive okolnosti, eventualne povrede, odustajanja i sl.
 • Tekst koji će učesnici prihvatati prilikom prijave za maraton: Povodom učešća na Čiker MTB maratonu 2021, koji se održava od 27.06.2021. do 06.07.2021. saglasan sam sa sledećom izjavom:
  `Upoznat sam sa propozicijama manifestacije, saobraćajnim propisima i načinom bezbedne upotrebe materijalnih i nematerijalnih sredstava i od strane organizatora manifestacije upozoren da ne učestvujem u maratonu, ili nekoj od predviđenih deonica, ukoliko nisam fizički i psihički spreman za učešće, odnosno da izaberem deonicu koja odgovara mojim trenutnim sposobnostima, te u tom smislu izjavljujem da sam fizički i psihički pripremljen za izabranu deonicu odnosno maraton i da u manifestaciji učestvujem na sopstvenu odgovornost. Takođe izjavljujem da organizator maratona neće snositi nikakvu odgovornost u slučaju povrede, gubitka materijalnih dobara i/ili drugih materijalnih i nematerijalnih šteta (strah, bol itd) koji su nastupili kao posledica učešća u manifestaciji, te se u celosti odričem prava na potraživanje štete u navedenim slučajevima. Svojim prihvatanjem ove izjave potvrđujem i da prihvatam odgovornost za posledice izazvane svojim ponašanjem u smislu poštovanja odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i drugih zakonskih i podzakonskih propisa koji važe na teritorijama država kroz koje se prolazi. Saglasan sam sa korišćenjem mog imena, slike i video zapisa itd za potrebe organizatora maratona na radiju, televiziji, elektronskim medijima, novinama, brošurama i sl. bez ikakve novčane ili druge nadoknade, te se u celosti odričem prava na potraživanje prema navedenom osnovu. Za maloletna lica ovu izjavu potpisuju roditelji ili staratelji.
 • Po završetku maratona, prevoz učesnika i opreme do Kraljeva obezbeđuje organizator
 • Organizacija prevoza pri povratku do Kraljeva je u skladu sa brojem prijavljenih učesnika (autobusima), a oprema i bicikli se transportuju kamionima i autobusima. Broj učesnika koji se vraća za Kraljevo mora da bude poznat unapred da bi se rezervisalo dovoljno mesta u vozilima, što se vrši prilikom prijave za maraton.
  Cena prevoza učesnika, njihove opreme i bicikala, za one koji se prijave, iznosi 10€ i plaća se istovremeno kad i kotizacija.
 • Za učešce na maratonu neophodno je da učesnik pravilno popuni prijavu, uplati kotizaciju, da poseduje odgovarajuću fizičku spremu, bicikl odgovarajućeg stanja i kvaliteta, kao i neophodnu opremu i to: kacigu, rezervnu unutrašnju gumu, osnovni alat.
 • Da bi prijava bila validna, neophodno je da učesnici popune sva polja tačnim podacima, uplate na žiro-račun kluba propisani deo iznosa (uplate) u dinarskoj protivvrednosti i da im prihvatanje prijave bude potvrđeno od strane organizatora. Podaci su bitni zbog osiguranja koje ima svaki učesnik maratona, prelaska državnih granica, ATA karneta i drugih razloga bitnih za logistiku. Podaci nisu opciona već obavezna stavka, i nisu samo formalnost već stvarna potreba.
  Propisani deo iznosa (uplate) obavezni su da uplate učesnici kojima se prebivalište nalazi na teritoriji Republike Srbije, dok strani učesnici ceo iznos mogu da uplate prilikom dolaska u Kraljevo.
  Propisani deo iznosa (uplate) odgovara dinarskom delu smeštajnih troškova (noćenje u mestima u Republici Srbiji).
 • Organizator zadržava pravo da uskrati pravo učešća kandidatu za koga odgovorno lice utvrdi da ne poseduje bicikl odgovarajućeg stanja ili kvaliteta, kao i u slučaju da ne poseduje neophodnu opremu, ili iz drugih objektivnih razloga.
 • Iz očiglednih razloga jasno je da za ovako zahtevan maraton mora da postoji odgovarajuća kondiciona priprema, uprkos tome što nije u pitanju takmičarska manifestacija. Takođe, tip i stanje bicikla su vrlo bitni za vožnju koja traje deset dana po zahtevnim terenima. Učesnik je u obavezi da bicikl pripremi pre maratona i dovede ga u optimalno stanje, bez kvarova i istrošenih delova za koje se može pretpostaviti da će praviti problem u toku samog maratona. Ako bicikl ima nestandardne ili retke delove, učesnik treba da obezbedi rezervne. Za osnovne popravke na dnevnoj bazi organizator je obezbedio servisnu službu.
 • Kotizacija za maraton
 • Kotizacija za Čiker MTB maraton 2021. iznosi 90€, a način uplate će biti jasno opisan u postupku prijavljivanja na web lokacijama kluba Čiker. U slučaju da učesnik planira da vozi manje od 50% maratona (izraženo u broju dana), cena kotizacije može da bude umanjena. Procenat umanjenja zavisi od konkretne situacije, pa učesnik koji smatra da ima osnova za umanjenje treba da pošalje e-mail sa detaljima, a organizator će obavestiti učesnika o ishodu.
 • Pre početka maratona organizator će podeliti učesnicima "Vodič kroz maraton" iz koga ce učesnici moći da se informišu
 • Sve informacije u vezi sa Čiker MTB maratonom biće blagovremeno objavljivane na sajtu, Instagram-u, Facebook strani i grupi, uključujući prijavnu formu, brošuru, trekove za GPS navigaciju, mogućnost nabavke namirnica u naseljima kroz koja se prolazi, i druge stvari od značaja za učesnike.

Čiker MTB Maraton


MTBC Čiker iz Kraljeva, u saradnji sa više turističkih organizacija, od 2012. godine organizuje "Čiker MTB maraton" čija relacija svake godine polazi iz Kraljeva, a završava se u nekoj od opština u Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini.
Prve godine maraton je bio deo IPA projekta: "Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru", koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini, i finansiran je od strane EU.

Maraton nema takmičarski karakter. Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički tj. pored propagiranja biciklizma kao sporta i zdravog načina života, maraton promoviše i turističke i kulturne potencijale zemalja kroz koje prolazi. Maraton traje deset dana i prolazi kroz brdsko-planinske predele tri zemlje, obilazeci pri tom turističke centre, kao i kulturne i druge znamenitosti na tim teritorijama.

Trasa maratona je prethodnih godina prolazila planinskim putevima planina Goč, Radočelo, čemerno, Javor, Golija, Zlatibor, Mučanj, Zlatar, Jadovnik, Kamena Gora, Jabuka, Lisa, Ljubišnja, Pivske planine, Durmitor i Lovcen, prolazeci kroz Čačak, Požegu, Ivanjicu, Novu Varoš, Sjenicu, Prijepolje, Pljevlja, Bijelo Polje, Žabljak, Plužine, Nikšic i Kotor.

Trasa maratona se menja svake godine tako da se planira da narednih godina, pored vec obuhvacenih teritorija, obuhvati i teritorije opština, Arilje, Užice, Priboj, Raška, Novi Pazar, Tutin, Rožaje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Šavnik, Podgorica, Cetinje, Ulcinj, Bar,Tivat i Herceg Novi.

Do sada su na maratonu učestvovali biciklisti iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Italije, Čilea i SAD-a, a očekuje se dalje povecenje broja zemalja iz kojih učesnici dolaze.

Maraton 2016Reportaža Čiker MTB maratona 2016 koju je radila kraljevačka televizija
link

Maraton 2015 Utisci iz Čiker MTB maratona 2015

link