Maraton 2022 po danima

Čiker MTB maraton 2022 će startovati u nedelju 26.06.2022. godine. Maraton traje 10 dana i nema takmičarski karakter. Start maratona će biti iz Kraljeva, a cilj u Herceg Novom. Na svojoj trasi maraton ce proći preko mnogih planina u Srbiji i Crnoj Gori: Jelica, Golija, Hajla, Bjelasica, Sinjajevina i dr. prolazeći pri tom kroz: Guču, Ivanjicu, Novi Pazar, Tutin, Rožaje, Berane, Kolašin, Nikšić, Trebinje i Herceg Novi. Maraton će se, u najvećem delu, kretati makadamskim, šumskim i planinskim putevima, obilazeći pri tome turističke destinacije u tri države. Povratak u Kraljevo će biti organizovan za 05.07.2022. godine.


25.06.2022. godine je predviđeno okupljanje učesnika maratona u Kraljevu. Obezbeđena je mogućnost noćenja u objektima. U popodnevnim časovima, u centru Kraljeva, na gradskom trgu, će se održati promocija maratona U večernjim časovima će se, u zgradi opštinske uprave, održati prigodan koktel za sve učesnike, predstavnike turističkih organizacija i goste.

26.06.2022. Start maratona će biti u 8h. Učesnici će se prvo kretati grebenom planine Jelica do mesta Kaona, odakle će se spustiti u Guču gde će biti organizovana pauza za odmor i užinu. Od Guče će se učesnici kretati obroncima planine Čemerno kretati sve do Ivanjice, lokacije gde će maratonci prenoćiti prvu noć.

27.06.2022. godine trasa maratona se iz Ivanjice penje do vrha planine Golija (Jankov kamen 1833 mnm). Na prostor ispod vrha Golije, na mestu sa prelepim pogledom na Peštersku visoravan, planine na jugu Srbije i u Crnoj Gori, pa sve do Albanije, biće organizovana pauza za odmor i užinu. Posle užine, maratonci će se planinskim i šumskim putevima spustiti do Novog Pazara, gde je za maratonce organizovano prenoćište.

28.06.2022. godine maraton će, od Novog Pazara, obroncima planione Rogozne, preko sela Kruševo i Čašić Dolac, trasa se pruža do Tutina gde će biti organizovana pauza za odmor i užinu. Od Tutina, preko Godova, trasa dolazi do državne granice sa Crnom Gorom, da bi se zatim preko Biševa i bijele crkve trasa spustila u Rožaje gde će se organizovati treće noćenje za učesnike maratona.

29.06.2022. godine trasa od Rožaja, padinama planine Hajle, pored izvora reke Ibar, preko Džakovice, Dolova, Stožera, Debelog brda i Padeža spušta do Berana, gde će za maratonce biti organizovano četvrto noćenje.

30.06.2022. godine, trasa se od Berana preko Lubnica i Jelovice penje na planinu Bjelasicu, odakle se, od prevoja ispod katuna Vranjak, grebenom Bjelasice dolazi do Trešnjevika, prevoja između Bjelasice i Komova. Od Trešnjevika se trasa spušta do Mateševa, a zatim nastavlja do Kolašina, gde će biti organizovano peto prenoćište.

01.07.2022. godine, trasa krece od Kolašina, preko Gornjeg Lipova, pa preko planine Sinjajevine, gde će se na pogodnoj lokaciji organizovati pauza za odmor i užinu. Nakon odmora trasa, preko Krnova, dolazi do Vučja, ski centra iznad Nikšića, gde se za maratonce organizuje šesto noćenje.

02.07.2022. trasa se sa Vučja spušta do Nikšića, da bi se od Nikšića, delom magistralnog puta kretala ka Trebinju. Iza mesta Trubjela, trasa skreće sa magistralnog puta, da bi se makadamskim putem pružala do Grahova i dalje ka državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Po prelasku državne granice trasa se spušta u Trebinje, u kome će biti organizovano sedmo noćenje za maratonce.

03.07.2022. se organizuje poslednja trasa ovogodišnjeg maratona. Od Trebinja se trasa penje, preko Gornjeg Čičeva i Bogojević sela, penje do državne granice sa Crnom Gorom, nakon čega se, preko Sutorina i Sušćepana spušta do Herceg Novog, konačne lokacije ’’Čiker MTB Maratona 2022’’.

04.07.2022. maratonci imaju dan odmora, u toku kojeg će im, u saradnji sa turističkom organizacijom Herceg Novi, biti ponuđeni određeni zabavni sadržaji. U večernjim časovima, za sve učesnike i gooste, biće organizovan završni koktel.

05.07.2022. za učesnike maratona, koji to žele, i koji su se za to prijavili, biće organizovan povratak do Kraljeva, kao i prevoz njihovih bicikala i opreme. Dolazak u Kraljevo se očekuje u kasnim večernjim časovima.
Sponzori Maratona
Turističke organizacije